Fotografia astronómica 27-12-16

Avui toca parlar de la constel·lació de Taurus.
Segons la mitologia grega, Zeus convertit en toro de color blanc, rapta a la doncella Europa i se la emporta a la illa de Creta on desprès de aconseguir el seu propòsit, la abandona i a la noia no li va quedar més remei que casar-se amb el rei de Creta que la va aceptar a ella i al seu fill.
! Quina peça aquest Zeus ¡
La constel·lació representa mig cos del toro i la estrella Aldebarà es l'ull dret de l'animal, les banyes s'allarguen fins les estrellas Elnat i Zeta tauri.
Alguns dels objectes més representatius de la constel·lació son el cúmul de les Plèiades i el de les Híades, la nebulosa planetaria M1 també anomenada nebulosa del Cranc, que en realitat es el residu d'una supernova que va esclatar el 4 de Juliol de l'any 1054.
Els qui van tenir la sort de veure-la, la van poder observar en ple dia durant 23 jornades seguides. Al vell mig de la nebulosa hi ha una estrella de neutrons amb emissió pulsan que gira al voltant del seu eix, una trentena de vegades per segon.
La propia estrella Aldebarà que es una súper-gegant roja i està situada a 130 anys llum, també té el seu atractiu.
En les fotografies es pot observar "la fressa" ocasionada per la gran humitat que hi ha en altura, que per les estrellas te mig passament però per nebuloses es fatal.


Taurus segons Stellarium

Taurus fotografiat amb objectiu gran angular.









La estrella central de la imatge es Delta tauri de nom Hyadum 2, si sou prou observadors-observadores veureu que les estrellas no tenen espícules com les de les altres fotografies.
La raó es perquè  no he col·locat la caratula de espícules davant el telescopi.
Tot es qüestió de gustos, a mi m'agraden les espícules, les estrellas sense,resten monòtones i una mica fades, mentre que les que en tenen,son com petites joies i més vives.








Comparem els estels d'aquestes fotografies.








Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Fotografia astronómica 15-4-2023