Fotografía astronómica 22-2-18


De tant en tant surten en els mitjans de comunicació, notícies de descobriments de planetes al voltant d'estrelles llunyanes, o no tan llunyanes, parlant des del punt de vista astronòmic, ja que les estrelles que considerem veïnes, estant a cinc, deu o quinze anys llum i altres que considerem llunyanes  estan a centenars i milers d'anys llum.
La ciència avança i això està molt bé, tot i que la ciència ha estat vilipendiada al llarg del temps. Si no que li preguntin a Giordano Bruno, a Galileu Galilei i tants altres que van rebre el correctiu del poder establit de l'època que no en deixava passar ni una.
Ara per fortuna la cosa ha canviat, mal que li pesi aquell poder que encara existeix i que encara en te de força, una força alimentada per la ignorància de la gent que li fa costat.
El que passa és que aquesta força avui dia s'ha trobat amb una altra força aquest cop provinent de la ciència i la raó.
Espero que aquesta última força trenqui l'equilibri actual i agafi embranzida per situar-se al cap d'amunt, en bé de la raó i la justícia.
Bé, deixem el mal record històric i centrem-nos en el dia d'avui. Les notícies que van surtin sobre el descobriment de nous planetes són molt positives, cada vegada més anem comprenent el funcionament de l'univers que ens envolta i ens adonem que si la formació del nostre sistema solar ha estat el que és, perquè no es pot repetir en centenars, milers i milions d'estrelles que pobla'n totes i cadascuna de les galàxies que conformen aquest univers?
Però el que no hem de perdre de vista és la realitat, sempre que alguna notícia d'aquesta mena surt en els mitjans de comunicació, molta gent poc informada, pensa que la notícia que resa: "Descobert un planeta que possiblement és habitable al voltant d'una estrella situada a quaranta anys llum "dóna peu a pensar que és fàcil d'arribar-hi.
Doncs bé, en cap moment la notícia diu que sigui fàcil fer una visita al nou món descobert, només diu que hi ha possibilitat que aquell planeta sigui habitable, punt.
La resta depèn de la fantasia de qui fa l'article. "El planeta només es troba a 30 anys llum" sembla que vulgui dir que això és a la cantonada.

Analitzem algunes distàncies, en el cas dels planetes és aproximada, depèn del lloc on es trobi cada planeta en la seva orbita:                                                                                                                      Terra- Mercuri                                           91.690.000 milions km
     "      Venus                                              42.000.000     "
     "      Mart
                                                69.000.000     "
     "      Júpiter                                          591.000.000      "
     "     Saturn
                                        1.200.000.000     "
     "     Urà
                                             2.543.164.000      "
     "     Neptú
                                        4.500.000.000      "
     "     Plutó
                                          7.529.000.000      "
ESTRELLAS

Alfa Centaure                                      4,3 Anys Llum.
Sirio                                                      8,5        "
Procyon
                                             11,5        "
Wolf
 424                                            14,3        "
51
 Pegasi                                           50,9        " Aquesta va ser la primera estrella a                                                                                             detectar-li planetes
Bellatrix                                           244,6        "
VV Cefei                                        2.400           "

De moment, podem somiar en anar a visitar algun planeta del nostre sistema solar, però visitar altres estrelles, encara i per molt de temps, ho farem a través de la ciència ficció.


Desplaçament del sistema solar.

Posats a somiar.........hipotetic planeta i la seva estrella.

Esa VV Cefei

ESA al centre de la imatge Wolf 424

Esa 51 Pegasi






Altres racons de la galàxia.


ESA NGC 2250


ESA NGC 2251


ESA Cúmuls a  Monoceros NGC 2254-51.


Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Festes de Nadal i Cap d'Any. 22-12-2023