Fotografía astronómica 15-11-2020

 El dia 9 del present mes, en sortir al terrat per veure el temps que feia i fent ja molts dies que no mirava el sol, agafo els binocles i dono una ullada comprovant que aquest lluïa una bonica taca. Així doncs faig la pertinent fotografia. Quan escric aquestes línies avui dia 15 de novembre, he tornat a comprovar la superfície solar i ja no he vist res, torna a estar net com una patena. La pàgina de la NASA Space WeatherLive.com, assenyala la taca anomenada 2781, a punt de traspassar a l'altre costat del sol.

Així és que la nostra estrella després d'aquest badall, ha tornat a la seva feina que és dormir la mona, el seu comportament és similar a la majoria dels mortals, que a la nit s'ha d'aixecar, mort de son, a fer el pipi, i un cop feta la feina, tornar a roncar.

Trobo que la comparació ha quedat d'allò més astronòmica, però crec que és ben entenedora. El que jo no tinc massa clar són aquests cicles d'onze anys en què l'estrella es pren aquest descans, trobo difícil entendre aquestes diferències temporals, perquè si les taques són el producte de les bombolles de plasma que pugen del nucli, que no para de treballar, com a l'exterior hi pot haver temporades llargues de quietud? Entenen per quietud la no proliferació de taques, que pel que sembla són una manifestació de l'activitat solar. En fi, potser hauria d'haver anat una mica més al col·legi quan era més jove. El cas és que no sé si n'hauria tret res, doncs durant el poc temps que jo vaig anar a l'escola, mai vaig sentir parlar en referència a l'astronomia. Tinc a casa una enciclopèdia autodidacta de l'any 1939, que havia estat del meu sogre, i reconec que el llibre és una joia, perquè a part de tocar pràcticament tots els temes, també parla una mica d'astronomia. El tema del sol el tracta amb molts de dubtes quant a la seva composició, però hi ha una fotografia del sol amb taca feta per l'observatori Fabra de Barcelona.  Parlant de la energia solar diu entre altres coses:

Puede ser tambien que dicha energia provenga del trabajo de desintegración atómica que en el sol se realice. Calcula el sabio astrónomo señor Comas Solá, que la perdida de energia o masa debida a la proyección de fotones que son los elementos fundamentales de la radiación suponen para el sol unos cuatro millones de toneladas por segundo y se precisarian 173.000 millones de siglos para acabar con la radiación" El llibre és Enciclopedia autodidacta de Joaquim Pla Cargol i José M. Pla Dalmau Editorial Dalmau Carles.Pla S.A.












                         Amb els núvols baixos s'aprecia més la contaminació lumínica




















































Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Fotografia astronómica 15-4-2023