Natura E 16-7-15

Buscant un lloc fresc on passar la estona i esmorzar, desprès d'una passejada matutina per la zona del riu Borró a Sales de Llierca, sota la casa de Tomet,decidim anar a fer una visita a una cova situada en un costat del riu Borró.                               A la cova  l'anomenem cova de Tomet, perquè tant el meu acompanyant en Jesus com jo, l'hem anomenat així des dels anys seixanta,en que tot dos havíem treballat de vailets com a guarda bous a la casa de Tomet.
Aquest mati doncs hem observat amb alegria i gratitud, que el camí que va des del lloc d'aparcament fins la part de clot de pous,passant per la cova,esta net d'espines i matolls.
Nosaltres, dos avis que anàvem preparats amb un podall amb ganes d'estassar, ens ho hem estalviat.
Gràcies mil als organitzadors de aquestes neteges ja que mantenen els camins en condicions,d'altre manera aquests, es perdrien menjats pel bosc.
A principi dels anys setanta tres amics en Jesus,en Pepe i jo vam entrar per un dels pous,crec recordar que era el segon que es troba pel camí d'anada, portàvem llanternes.Desprès de passar per un túnel perfectament excavat per l'aigua dins el guix, s'arriba a una sala gran amb el sostre de terra ple de pedres penjades a punt de caure,això ens va fer por i vam recular.
Aleshores vam provar de entrar per la cova al costat del Borró, doncs crèiem que tenen comunicació.
La entrada per la boca del Borró ens va demostrar que no estàvem sols,a pocs metres de la entrada, un teixó al veure que tenia companyia s'enrosca i es torna com una pilota.Enfocant la llanterna cap al interior fosc, els ulls relluents d'una guilla ens miraven amb curiositat.
Desprès d'una estona d'anar cova endins, arribem a una sala ample idèntica a la trobada per la part alta,pensem que es la mateixa i reculem per por a una esllavissada.
La guilla devia sortir per la part alta,doncs no la vam tornar a veure.
Per ficar-se en aquesta cova cal anar abrigat amb un jersei perquè l'aire fred es notable,no importa la temperatura exterior.

Camins estassats 







Cova de Tomet


Primer clot



Segon clot









Tercer clot


Línia vermella: antic camí al clots
Línia groga: actual camí a la cova 
Situació del lloc


Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Fotografia astronómica 15-4-2023