Fotografia astronómica 9-11-2022

 Ja fa temps que no feia cap fotografia a les postes de sol, així és que en principi amb el telescopi de 200 mm i la DSLR a través d'una de les finestres de cara oest, poso mans a la feina.

Amb aquest telescopi, mitjans un corrector de focal que el converteix amb un 160 mm aproximadament, s'obté unes bones imatges el problema, és que cada dues o tres fotografies s'ha de corregir l'altura o la declinació perquè de seguida la imatge es mou a la pantalla de la DSLR, ja que operant a través d'una finestra el telescopi no està en estació.
Llastima que he arribat un parell de dies tard pel que fa a poder enganxar el sol entre les antenes de Rocacorba, però vaja la idea era captar el sol en baixada per la cara inclinada de la muntanya veïna a la de Rocacorba.
A l'endemà de fer aquesta pressa amb el 200 mm, ho torno a repetir, però aquest cop faig servir el petit telescopi de 60 mm, que en tenir un camp de visió amplíssim en comparació al 200 mm, no cal fer cap correcció de pantalla i les presses són seguides sense entrebancs, clar que la imatge del sol és més petita, però em sembla que això també ho puc corregir una mica intercalant un objectiu de 17 mm que crec pot funcionar.
De fet, les imatges no tenen comparació, ja que el 200 mm mostra qualsevol petita taca que hi hagi al sol, cosa que el 60 mm difícilment les pot mostrar si són petites.
Això pel que fa al sol, la lluna també li he fet algunes fotografies, la dificultat de la lluna arriba quan la llum del sol abasta certa quantitat de terreny i no provoca ombres perquè llavors el terreny no ofereix motius i tot es mostra de la mateixa textura, desapareixen les muntanyes i els craters que són el qui li dona atractiu a les fotografies de la lluna.
Li he volgut donar una mica de rellevància al transport de material en algunes de les fotracades que ha rebut la lluna per part dels asteroides al llarg de la seva història sobre tot el radi ocasionat per la pedreta que va formar el crater Thycho, potser el que més lluny ha transportat els materials ben visibles actualment. És per això que algunes fotografies les he passat al negatiu a fi que els raigs de pols escampats al voltant es vegin més bé, cosa ben difícil d'aconseguir quant la lluna està tan il·luminada.

        


                                                    200 mm


                                          



























                                                60 mm
                                                     






















                                                        Aquests tipus de cel de nuvols artificials
                                                     al final queda una patina de pols que fa im
                                                      posible la fotografia del cel a la nit.






Lluna


                                                   Alguns dels craters amb raigs de pols
                                               







                                                           Cel profund









Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Festes de Nadal i Cap d'Any. 22-12-2023