Natura 19-7-16

Una mica mes del recorregut per les terres mil·lenàries de Egipte. Aquesta vegada en una de les corves mes pronunciades del riu Nil, on es troba la ciutat de Luxór que conté dos dels temples mes emblemàtics de aquest país, el temple de Karnac, amb la seva avinguda dels marrans, que en realitat era una avinguda que comunicava amb l'altre temple, situat una mica mes al sud del primer.
Encara avui dia, dins la ciutat es pot veure per on passa aquesta avinguda, però amb un estat molt lamentable.
Al altre costat del riu, en unes muntanyes de poca elevació i aprofitant una vall amb un dels pics amb forma piramidal, els egipcis feien els enterraments dels seus faraons, es l'anomenat Vall dels reis.
En aquesta mateixa muntanya però per la vessant amb vistas al riu, s'hi troba també el temple funerari de la reina Hatshepsut ( el nom se les porta).
En aquesta plana que va del riu fins la Vall dels reis,també s'hi observan quantitat de ruines i una d'elles son les estatues de Mennon, que es el que queda d'un temple ja desaparegut.

Gràcies a Google earth, es pot veure a vista d'avió els diferents llocs visitats.


La famosa avinguda de estatues amb cap de marrà i cos de lleó.
Al fons els murs del temple de Karnac.


Aquí encara es pot veure restes de la terra que amuntegaven per formar la rampa, per on pujaven les pedres per fer la paret.



Tothom mira al sostre perquè la explicació del guia diu que si estan així de fumats i negres, es perquè els antics cristians fugin de l'amenaça de Roma, es van refugiar en els temples i les fogueres que feien han deixat la seva impremta.





Es curios el cas del Ramsès II, ell es feia "retratar" ben gran i la senyora per arribar.li als genolls tenia que pujar al cim dels peus.
Com que segons la historia en va tenir mes de dos centes de senyores, no els donava gaire importancia.


La sala Hipostila.



El que es veu aquí es un escarabat de pedra sobre una columna. Hi ha la creença que qui dona set voltes a la dreta i set voltes a la esquerra tindrà molta sort a la vida. Un grapat de crèduls ho proven.

Temple de Luxór.

L'obelisc que falta a ma dreta de la entrada al temple, fou donat a França i es troba a la plaça de la Concordia de Paris.


La grandària de les estatues, es impressionant.







Un dels gravats mes visitats i que arranquen més murmuracions per part del personal femení, es el del deu de la fertilitat. Esta representat per una persona que li falta un braç i una cama i uns atributs més que evidents.
S'anomena Min o també Menu.


Aquí es pot veure les restes d'una antiga església cristiana del temps dels Romans, quant aquests els perseguían i es van refugiar en els temples dels antics deus egipcis. Dalt esquerre, antigues pintures.







Al llarg de la seva historia, els egipcis van tenir temps d'inventar-se deus a punta pala.

Maqueta en tres dimensions on es veuen les tombes excavades en el subsòl.
Vall dels reis.

Pujada a la vall.

Aquí es pot veure el perfil de la muntanya, que va inspirar els egipcis per enterrar els seus reis

Cadena de obrers treballant en una tomba.


La policia sempre vigilant que tot vagi be.







Pujada a una de les tombes que vam visitar, el problema per els amants de la fotografia es que estava prohibida aquesta practica dins les tombes. Així es que va ser molt maco, però no puc ensenyar res.

Es una gran alegria, quant veus que el teu país també hi pinta alguna cosa en llocs com aquest. Col·laboració del Museu Nacional d'Arqueologia de Catalunya.


Temple de Hatshepsut







Estatues dels Colossos de Mennon.

El temps no perdona ni a la pedra.


Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Festes de Nadal i Cap d'Any. 22-12-2023