jueves, 19 de octubre de 2017

Fotografía astronómica 19-10-17

He intentat de fotografiar la galàxia nana IC 10.... i.... doncs això, he intentat. És una galàxia molt feble i petita perquè la pugui captar un telescopi de 80 mm, sobretot en un medi contaminat lumínic com és el tinc en el meu barri.
Si pogués gaudir d'una bona foscor de ben segur que si la captaria, encara que la galàxia és molt petita.
IC 10 pertany al grup local de galàxies i es troba a 2,6 anys llum de distància, tot i ser petita pel que sembla alberga en el seu interior un forat negra enorme d'entre 24 i 33 masses solars, un dels objectes més massius dels coneguts fins ara, la seva extensió ocupa uns 5000 anys llum d'espai.
Vista a través d'un telescopi de l'observatori Lowell, es pot apreciar una massa estel·lar irregular totalment atípica en comparació a les galàxies més representatives com són les galàxies espirals.

Ara anem a veure perquè el nom "Galàxia" està relacionat amb la mitologia grega.

La deessa Hera aconsellada per Atenea va alletar al petit Hèracles (Hèrcules) perquè la seva mare Alcmena, l'havia abandonat en un camp, el nen que ja de ben petit tenia una força prodigiosa va xuclar del pit amb tanta empenta que tota la llet xuclada li va emplenar massa l'estómac i en va vomitar una bona part.
Tota la llet llençada va formar una franja lluminosa d'una blancor relluent anomenada Via Làctia o Galàxia segons els grecs, aquesta franja era el camí on els deus tenien la morada i al final del camí es trobava la morada del gran deu Zeus.
Quina imaginació la dels grecs i romans històrics.


Potser qui tingi una bona vista o unes bones ulleres vegin una petita taca que vol ser la galàxia IC 10.
El que si és segur és que aquest és el lloc on està ubicada aquesta galàxia.

Galàxia IC 10 vista i fotografiada per un telescopi de l'observatori Lowell  el qual és una mica més gran que el meu.

Moltes de les nebuloses planetaries resulten ser tan febles que pasen per ser un punt més al mig de les estrelles.El mateix dia quince mirant més al'oest.Crec que això explica els fenomens.Estrella Schedir o Schedar alfa Cassiopeiae.


No hay comentarios:

Publicar un comentario