martes, 26 de diciembre de 2017

Fotografía astronómica 26-12-17

Curiositats de la lluna.

Una de les curiositats que em faltava per veure de la lluna és la X que havia vist en alguns vídeos d'altres astro-fotografs, però que jo no havia vist mai.
Ahir per pura casualitat mentre visionava les fotografies que vaig fer de la lluna en estat creixent, veig amb sorpresa una X perfectament formada a la zona baixa del terminador.
Es veu clarament que es tracta d'un punt alt amb quatre carenes en què toca el sol primer que a la vall circumdant, és el mateix cas que veiem aquí a Mata i rodalia al matí, en dies de cel net, que el primer que veiem és el punt del Canigó il·luminat pel sol i una mica més tard ja toca per tot arreu.
Aquesta X es pot veure cada mes quan la lluna es troba en fase creixent, el problema el tenim en saber quin és el moment en què la podem veure, doncs segons diuen els experts, només té una durada de quatre hores i quan passa per una il·luminació del 36.%. aproximadament.
Així és que qui tingui la curiositat de veure-la en directe, haurà d'estar a l'aguait quan arriba aquesta il·luminació i després que s'ensopegui que aquestes quatre hores passen quan es fa fosc i no de dia.Fotografia feta el 25-12-17 al voltant de les vuit del vespre.
La X es forma a la part alta dels craters Blanchinus, Purbach i La Caille.El sol treu alguna taca de manera molt timida.La gran galàxia que un dia molt i molt llunyà s'ens cruspira.
ESA M31ESA IC 361
Quan visionem la constel·lació d'Orió no ens podem perdre aquest objectes tan macnifics.
Esa Cavall i Flama.Gran orifici obert a la nebulosa pel gran vent ocasionat per les noves estrelles que hi neixen
ESA M42
C,umul obert en forma de EESA petita nebulosa

No hay comentarios:

Publicar un comentario