Fotografia astronòmica 21-9-19

En espera que el temps es tranquil·litzi una mica i el cel ens torni a ensenyar les estrelles, exposaré fotografies de les principals estrelles i objectes de Pegasus i Andròmeda, dues constel·lacions juntes i que mitològicament comparteixen història, millor dit mitologia.
Si repassem una mica la història d'Andròmeda, vista i revista al cinema, veurem que Pegàs el cavall alat (llàstima que no ni hi hagi d'aquests animals, doncs m'agradaria tenir-ne un, ben mirat seria una bicoca, suposo que menjaria herba, cosa que avui dia sortiria barat, no contamina i et podria passejar per qualsevol lloc, sense carreteres ni fronteres. El dit, una bicoca).
Bé... baixem del burro. Com tots sabem, Andromeda, es trobava un mal dia per ella, lligada a una roca al costat del mar i un monstre marí l'empaitava i quan estava a punt de cruspir-sala, Perseu, un xicotàs tot guapo ell, que venia per l'aire a cavall de Pegasus, se li encara (al monstre vull dir) i li ensenya el cap de la Medusa (que portava dins un sac). Fixeu-vos com serià de lleig aquell cap, que el monstre va quedar a l'instant petrificat, literalment.
La cosa està clara (no entenc com hi ha gent que no s'ho creu això, precisament hi ha gent que queda de pedra quan veu segons que). Al final la parella Andròmeda i Perseu es van casar, van ser feliços i van menjar anissos.
Em falten un parell o tres d'objectes i una estrella que en la pròxima fornada exposaré. L'última nit que vaig dedicar a la captació no era prou nítida i alguna còpia no reunia les condicions a causa de la calitja, a veure si aviat les refaig.



El quadre representa l'heroi Perseus en el moment d'alliberar a la doncella Andròmeda i amb el rei Cepheus i la reina Cassiopea fent-li petons d'agraïment.

La lluna sortint precisament per sota de la constel·lació de Andrómeda.


Estrella doble on la A és una estrella gegant taronja 2000 vegades més lluminosa que el sol.
La B a la vegada també és una binaria. Tot plegat es troba a 350 anys llum.

Ignoro perquè aquesta estrella li han posat aquest nom.

Gegant roja 1900 vegades més lluminosa que el nostre sol i situada a 199 anys llum.

La gran galàxia de la constel·lació d'Andròmeda, situada a 2.250.000 anys llum, és la nostra veïna en quan a gran i important però ni ha altres més petites com el gran i petit núvol de Magallanes 163.000 anys llum i la nana IC 10 a Cassiopea 1,8 milions anys llum.

Objectes prop de la Galàxia. El telescopi se regira per captarla en aquesta posició, però en realitat si la mirem amb uns binocles la seva posició és tal com es veu a la fotografia inferior.






                                                  Constel·lació de Pegasus




Estrella blanca 25 vegades més lluminosa que el sol situada a 92 anys llum.

Súper-gegant taronja 6700 vegades mes lluminosa que el sol que està arribant al final de la seva vida. 670 anys llum.

Posible sistema binari d'una estrella blanc-blava amb una nana roja, 227 vegades mes lluminosa que el sol. Situació 209 anys llum

Sistema estel·lar triple on la B és la més lluminosa i es tracta d'una gegant groga. 140 anys llum

Gegant blanc-blava  205 vegades més lluminosa que el sol. Esta situada a 140 anys llum.

Sistema doble format per una gegant groga i una de blanca de la secuencia principal.
La groga és 262 vegades més lluminosa que el sol. tot plegat es troba a 215 anys llum.

Gegant groga amb una lluminositat 54 vegades superior al nostre sol. Situada a 108 anys llum.

És una estrella blanca de la secuencia principal,36 vegades més lluminosa que el sol i situada a 167 anys llum.

Gegant roja i variable irregular amb lluminositat 340 vegades superior al nostre sol.
Posició 200 anys llum.







Tant la constel·lació de Andrómeda com la de Pegàs tenen infinitat de galàxies però amb una magnitud tan alta que és imposible de captarles amb un telescopi de 80 mm.
Però no solament això, he intentat de captarles amb el telescopi de 200 mm però al tractar-se d'una obertura més gran, la contaminació lumínica fa imposible captarles amb bona definició ja que la captació de llum es multiplica.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Festes de Nadal i Cap d'Any. 22-12-2023