Fotografía astronómica 8-12-18

El cúmul de les Plèiades, és potser un dels pocs cúmuls que es veuen a simple vista, està relativament a la vora del nostre sistema solar, a 444 anys llum. També és molt jove, a penes un centenar de milions d'anys de vida, si el comparem amb l'edat del nostre sol, 4500 milions, veurem el perquè de la seva joventut. S'ha escrit molt sobre aquest cúmul, deixant de banda la part mitològica, es diu que l'embolcall gasós no forma part de la nebulositat que el va formar, que es tracta d'una regió polsosa per la qual travessa ara per ara el conjunt d'estrelles.
És molt probable que així sigui, igual que dintre de 250 milions d'anys el cúmul ja estarà dissolt i cada estrella seguirà el seu camí gravitatori com estrelles independents.
Les Plèiades o les set germanes com també se les anomena tenen una configuració que recorda a l'Óssa Menor, el que fa que moltes persones poc versades en astronomia, les confonguin una per l'altre, jo m'hi he trobat molt sovint, anant amb familiars per llocs de poca contaminació lumínica i preguntar-me "Allò és el carro petit oi?, en té tota la pinta", llavors els hi has de fer veure que el carro petit es troba en un altre lloc del cel.
Vist amb binocle és una preciositat, precisament la visió d'aquest cúmul, em va servir d'inspiració per fotografiar els objectes del cel, doncs no en tenia prou d'observar-lo, sinó que també el volia tenir fotografiat.
Mitològicament representa tot una família començant pel pare i la mare que són Atles i Pleione situats a la part baixa del cúmul i les set filles AlcioneMerope, Electra Celaeno, Maia, Taygeta i Asterope situades a mesura que es va pujant.
En realitat, el cúmul està format per entre 500 i 1000 estrelles de diversa categoria estel·lar.










Venus captat amb telescòpi de 200 mm i DSLR 18 megapixels











Posta de sol captat amb filtre solar


Sense filtre

Sense filtre.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Festes de Nadal i Cap d'Any. 22-12-2023