Fotografía astronómica 1-11-19

La constel·lació del Drac és circumpolar, ara es troba en una bona posició per poder-la veure al complet i com una serp amb el cap enlaire, després girarà cap al nord en sentit antihorari i es deixarà de veure com ara, fins a la tardor de l'any que ve.
La mitologia d'aquesta figura té una explicació molt curta i en certa manera contradictòria, pel que sembla fa referència al Drac anomenat Ladón que guardava les pomes d'or juntament amb les Hespèrides, filles d'Atlas i Hespèrida, en un jardí anomenat precisament Jardí de les Hespèrides, que pel que indica l'explicació mitològica, estava situat en una vall de Mauritània.
Anem a pams, un dels treballs d'Hèrcules era anar a buscar aquestes pomes a l'esmentat jardí i pel camí es trobà al pobre Atlas que complia condemna castigat pels déus a aguantar la volta celeste, Hèrcules s'ofereix a reemplaçar-lo a canvi que li porti les pomes d'or, cosa que Atlas va acceptar però a la tornada li diu a Hèrcules que ja pot continuar aguantant l'univers perquè ell ja en té prou d'aquest patiment, però Atlas que de segur era una mica tontet, quan es va adonar enganyat per Hèrcules, ja tornava a estar enganyat a la feina.
Fins aquí una versiò que no té cap lògica si atribuïm la mort del drac a mans d'Hèrcules, però ni hi ha un altre que diu que si va ser ell, qui va entrar al jardí donant mort al monstre, però llavors el contacte amb Atlas no surt per enlloc.
La constel·lació  una bona colla d'estrelles amb nom, en canvi els objectes són molta galàxia i alguna planetària tots ells de magnitud elevada.





Pintura de Hèrcules lluitant amb el drac.

Figura de Atlas

Gegant blanc-bava situada a 340 anys llum i amb una lluminositat 1150 vegades la del sol.

Una gegant groga 61 vegades mes lluminosa que el sol, distancia 88 anys llum.

La mayor part de la constel·lació té aquesta monotonia estel·lar.

Gegant groga-taronja 63 vegades més lluminosa que el sol  situada a 97 anys llum.

Sistema estel·lar compost per dues nanas groges, la seva lluminositat equival a 7 sols com el nostre. es troben a 88 anys llum.

Una binaria espectroscòpica situada a 303 anys llum i 30 sols de lluminositat.

Estrella binaria composta per una nana groga i un altre de taronja, 1,86 sols de lluminositat i situada a 26,3 anys llum.

Estrella binaria, una de les components és una nana marró, situada a 71,85 anys llum.

Gegant taronja 70 vegades més lluminosa que el sol i a 103 anys llum de distancia.


La constel·lació del Drac és molt extensa i alguna de les estrelles no les he pogut haber per quedar més baixes que la pared nord de l'observatori, i esclar sempre ens quedara la ESA per poder-les obtenir.

Kuma és una preciosa estrella doble, cadascuna llueix com 9 sols com el nostre, son estrelles blancas de la secuencia principal. 99 anys llum de distancia.


Binaria espectroscópica una de les quals és una gegant calenta, 300 vegades mes lluminosa que el sol i 309 anys de distancia

Gegant roja, 1870 vegades més lluminosa que el sol situada a 355 anys llum.

Amb una lluminositat 600 vegades més potent que el nostre sol, aquesta gegant taronja esta situada a 148 anys llum.

Un altre gegant taronja, encare que més modesta és 53 vegades més lluminosa que el sol. distancia 111 anys llum

A 362 anys llum trobem aquesta super gegant que té per companya a una nana roja, tot plegat és troba a 362 anys llum, la lluminositat supera al sol en 950 vegades

Una gegant groga situada a 145 anys llum i 67 vegades més lluminosa que el nostre sol.




Alguns del objectes del Drac.
Zona estel·lar 












Altres fotografies i curiositats


El Cigne ja desplaçat més a l'oest ofereix el seus objectes al revés de com es capten quan es troba a l'est. Ara  la nebulosa del Vel est  sembla un escamarlà i la seva companya de l'oest es capta capgirada.


La lluna poc desprès de la sortida.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Festes de Nadal i Cap d'Any. 22-12-2023