Fotografía astronómica 12-3-2020

Geminis, els Bessons, Dioscuros fills de Zeus i Leda esposa de Tindàreo, pel que també se'ls coneix per Tindàridas). Castor i Polux.
Eren germans d'Helena i de Clitemnestra, els unia un gran afecte fins al punt de ser inseparables tot i la diferencia dels seus atributs doncs, Castor era un molt hàbil domador de cavalls i era de naturalesa mortal, per això se'l suposa fill de Leda i Tindàro, en canvi Polux era immortal, se'l creu l'inventor del pugilat i també era una gran genet.
En una ocasió en què Helena que contava quinze anys, va ser raptada per Teseo, els germans la van rescatar de la ciutat d'Afidna on es trobava.
També van participar en l'expedició dels argonautes on Polux va demostrar la seva destresa en el pugilat, ja que va lluitar i guanyar al forçut Amico.
En fi, moltes són les aventures dels germans fins que en una d'elles Castor va resultar mort, la desolació de Polux va ser molt gran fins al punt, que va voler seguir al germà a la tomba però el fet de ser immortal ho impedia.
Zeus li va donar la gràcia de passar un dia amb el germà als inferns i un altre, dins el resplendor de l'Olimp junt amb els altres deus.


Castor i Polux segons Stellarium

Tothom qui hagi anat a Roma ha pogut veure les estatues de Castor i Polux.  Any 2013

Estrella situada a 105 anys llum, és una binaria espectroscópica, la A és una sub-gegant blanca 160 vegades més lluminosa que el sol i la B  és una nana groga similar al nostre sol.




Binaria visual on la A és una estrella blanca 37 vegades més lluminosa que el sol i la B llueix 13 vegades més que el nostre sol. Tant l'una com l'altre a la vegada també son binaries. Tot plegat es  a una distancia de 51 anys llum












Gegant taronja a 33,7 anys llum amb lluminositat 46 vegades superior al nostre sol.







Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Festes de Nadal i Cap d'Any. 22-12-2023