Natura 28-7-17

De jove allà pels anys 70-80 del segle passat, estaba interessat per tot lo que tractava sobre estudis fets al nostre territori, sobre prehistoria i geologia, sobre tot en temas de la antìga conca  lacustre.
Es per aixó que vaig adquirir alguns llibres que publicaba el Centre d'Estudis Comarcal de Banyoles i la Diputaciò de Girona, o millor dit; La Excma. Diputaciòn de Gerona.
Un d'aquests llibres ès un tractat riguròs i detallat del territòri de Porqueres, editat l'any 1972, impres pèr gràfiques Granès " Porqueres, descripciòn de la cuenca del lago de Banyoles" autor : Erundino Sanz Sànchez, que va realitzar un treball impecable.
El llibre comença amb un prefaci de J.M.Corominas dedicat a l'autor. En èll explica que tal vegada la etimología de Porqueres, provè de la paraula ìbera "Port-Queres" que voldria dir " Entrada a la muntanya". No m'èstranyaria que la cosa anès per aquí.
Si com sembla se acepta, que el nom de Porqueres provè del fet que antigament per aquests indrets hi havia corts de porcs ò porqueriçes, llavor aquest nom estaría estès per molts i molts llocs, doncs, el porc era criàt per una gran majoria de famílies de tot arreu, i aquest nom, és més aviat escas.
L'obra comptè una fotografía que en realitat sòn quatre enganxades que dona una panoràmica de l'estany amb tots el noms de cadascun dels indrets de l'entorn.
Aquesta fotografia és obra de P.Alsius, on demostra tot l'enginy per donar explicaciò a la panoràmica.
Logicamènt el tèmps pasa factura a l'estat del llibre que és de confecciò sencilla i ja és la segona vegada que l'haig de arreglar.
Ha passat el temps i ara aquests llibres sòn petites joies que guardo i repaso de tant en tant.

El llibre obra del Sr. Erundino Sanz Sanchez.

Croquis de Porqueres que forma part del llibre.

Fotografía de P.Alsius panoràmica de l'estany. L'he dividit en dues parts.

Es pot apreciar les quatre fotografies afegides per conformar la panoràmica, així com els noms i els nivells del 1 al 9.

Mati

Tarda.

Sortida

Posta

Núvols despenjant plugim.

Sortida

Altra sortida.



Dia plujòs.


Cada dia surt el sol,però no sempre per allà mateix.


Fotografies ben conegudes per la gent de Banyoles.













Entre les 7 i les 9 del matí passejar pel fondal que comença al Salt Dalmau i acaba a la gorga blava, es un plaer de frescura.

















Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Festes de Nadal i Cap d'Any. 22-12-2023