Fotografía astronómica 24-4-18



Avui li toca el torn a quatre petites constel·lacions, que estan plegades i entre totes ocupen un terreny similar a una constel·lació mitjaneta com la seva veïna del sud Aquila. Són Vulpecula, la guilla, Sagitta, la fletxa, Delphinus, el delfí Equuleus, el cavallet.
Entre totes reuneixen un grapat petit d'objectes de cel profund, però tants sols una compte amb un objecte molt reconegut com és la nebulosa planetària M 27, anomenada també Nebulosa Dumbbell.
Podríem dir que la posició en el cel de les quatre constel·lacions, que com dic estan juntes, van de nord a sud, en primer lloc, o sigui al nord i sota el Cigne hi ha Vulpecula, seguit al sud, Delphinus Sagitta , que estan sobre Aquila, per últim Equuleus està enganxada a Delphinus per l'est, on hi ha Pegasus, i al sud d'Equuleus és troba Aquari.
Un altre objecte Mèssier està ubicat dins la parcel·la de Sagitta, es tracta de M 71, cúmul globular de magnitud 8,3.
De les quatre constel·lacions, Vulpecula és la que té més objectes, seguida de delphinus, després Sagitta i per últim Equuleus que no compta amb cap objecte rellevant. Llastima que a l'organisme que va dissenyar les diverses parcel·les, no se li n'anés una mica el llapis cap a l'est, tan sols uns mil·límetres, ara Equuleus comptaria amb un objecte prou conegut com és el cúmul globular M 15, que per curiositat és dels pocs cúmuls, potser l'únic, que disposa d'una nebulosa planetària dins el seu conjunt d'estrelles.
Que ens diu la mitologia d'aquestes constel·lacions? Doncs poca cosa, Vulpecula o la Guilla, no té esment mitològic, ja que va ser ideada l'any 1690 per Johannes Hevelius.
De Sagitta diu que es tracta, entre altres versions, de la fletxa que va utilitzar Hèrcules per matar l'àguila que martiritzava Prometeu.
Delphinus o el Dofí, també entre altres versions, és el qui va enviar Posidó per trobar i raptar a la Nereida Anfitrite, per casar-se amb ella. Tot plegat perquè un dia la va veure ballar amb les seves germanes a l'illa de Naxos, i es va enamorar fins al punt de raptar-la.
Per últim, Equuleus el Cavallet, una versió diu que es tracta del poltre Celeris, germà del cavall alat Pegàs, que Mercuri va regalar a Castor. Una altra versió diu que el Cavallet és el fill de Pegàs.
Els antics grecs, es veu que tot ho arreglaven d'aquesta manera,! No t'agrada aquesta versió? doncs mira en tinc un altre, tria.


Segons Stellarium

Anfitrite i el Dofí

Las Nereides

Hèrcules donan mort a l'aguila.
Vulpecula

Vulpecula

Vulpecula

Vulpecula

Vulpecula

Vulpecula

Vulpecula

Sagitta

Delphinus

Delphinus



Copies de la ESA




Alfa Sagittae      Sham

Alfa delphinus    Sualucin

Alfa Equulei       Kitalpha


Alfa Vulpeculae   Lucida Anseris

M 71   Sagitta

NGC 6583  M 23   Vulpecula

NGC 6800    Vulpecula

NGC 6802     Vulpecula

NGC 6820-23       Vulpecula 

NGC 6934    Delphinus

NGC 7006       Delphinus



IC 1377  Equuleus

NGC 7015      Equuleus

NGC 7046     Equuleus

Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Festes de Nadal i Cap d'Any. 22-12-2023