Fotografía astronómica 4-1-2020

La referència mitològica de Taure és de Zeus, aquest déu tenia unes apetències humanes diferents dels altres deus. A la que guipava una humana de bon veure feia mans i mànigues per beneficiar-se-la, unes vegades en forma de pluja d'or, altres en forma d'oca, en aquest cas ho fa en forma de brau del color de la neu, blanc immaculat.
Explica la mitologia que Europa, una xicota agraciada, princesa ella, filla de Fènix i Agenor reis de Fenícia, havia sortit a jugar amb les seves esclaves al costat del mar, lloc on pàsturava la vacada del rei. En un moment donat (momento dado, diria algú) un brau formós de color blanc, surt del mig del ramat i s'acosta on estava l'Europa, que en principi li va estranyar el comportament d'aquell animal que per demostrar que era molt manyac, es va ajaure al costat de la princesa. Aquesta com que no veia cap perill el va començar a manyegar, i no contenta amb això li puja al damunt, cosa que a Zeus només li faltava això, ben manotejat i la noia al damunt, de cop i volta, s'aixeca i es posa a córrer amb la noia a l'esquena, se'n va directe al mar (dic jo que en principi per refrescar-se de l'acalorada i per emportar-se la noia fins a l'illa de Creta).
Un cop Zeus ha portat a terme el seu desig, abandona a la noia que no queda sola, sinó amb almenys tres fills, Radamanto,Minos i Sarpedón. El rei de l'illa,Asterio l'acull i es casa amb ella i adopta els seus fills.
Fins aquí la història mitològica d'Europa.
Astronòmicament la constel·lació no té massa objectes importants, tret de la nebulosa del Cranc i del cúmul de les Plèiades o M 45.
La nebulosa del Cranc, és el residu d'una estrella que en forma de supernova va esclatar i va ser vista el 4 de juliol de l'any 1054 i qui va tenir la sort de veure-la, va observar la seva brillantor durant vint-i-tres dies seguits, avui en dia és un objecte de novena magnitud.
Al bell mig de la nebulosa, una estrella de neutrons amb emissió polsant gira el seu eix 30 vegades per segon, és el resultat de l'explosió que va ocasionar la nebulosa.



Rapte d'Europa, pintura d'Alejandro DeCinti, pintor Xilè-Italia que actualment viu a Espanya.




Gegant taronja, Aldebaran és un sistema binari, la companya és una nana roja, tot plegat és 425 vegades més lluminosa que el sol i es troba a 65,1 anys llum.


L'estrella DG Tau te un doble jet o sortides de raigs X. Es una estrella molt jove entre 1,3 i 2,2 milions d'anys.
Baix : foto i recreació artistica.


Gegant blava, 700 vegades més lluminosa que el sol. Distancia: 131 anys llum.



Gegant taronja,79 vegades més lluminosa que el sol, a una distancia de 154 anys llum.

















Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Festes de Nadal i Cap d'Any. 22-12-2023