Fotografía astronómica 15-6-2020

El serpentari, l'home de la serp, Ofiuco, etc. és una de les constel·lacions amb un contingut de cúmuls globulars més elevada, almenys de les constel·lacions que jo hagi fotografiat.
Els set Messiers que conté són cúmuls globulars, M 9, M 10, M 12, M 14, M 62 i M 107 són tots globulars.
Una vintena d'objectes de la constel·lació són globulars, dos, o tres són oberts, de galàxies poquetes i la resta algunes planetàries i poca cosa més.
Podríem dir que en aquesta zona de la galàxia si amunteguen un bon nombre de cúmuls globulars, possiblement la gravetat els manté units doncs els cúmuls d'aquest tipus no es troben dins la galàxia sinó que floten en l'exterior d'aquesta. En canvi els cúmuls oberts nascuts dins les nebuloses galàctiques, s'ubiquen a flor de les nebuloses i acaben amb els seus membres dispersats per la galàxia.
Aquestes acumulacions globulars d'estrelles pel que sembla són molt antigues, possiblement són projectes de petites galàxies que han acabat la font nebulosa de formació, dispersa'n el rastre nebulós i la gravetat de les formacions galàctiques més grans, les han atret.
Doncs qui vulgui veure cúmuls globulars a dojo, que enfoqui el seu telescopi cap al sud, per on actualment transita la constel·lació d'Ofiuco, i si la nit ho permet, la sessió de cúmuls està garantida.









Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Festes de Nadal i Cap d'Any. 22-12-2023