Fotografía astronómica 20-10-18


Podem dir que estem de sort, perquè les pluges han estat abundoses i no han fet mal al Pla de l'Estany de moment i que jo sàpiga. En qüestió de fotografia del cel no es pot fer res, perquè el temps no ho permet, però encara que ho permetés, la lluna tampoc deixaria fer res, ja que està molt avançada. Així doncs no queda més remei que esperar al fet que el temps s'estabilitzi i la senyora de la nit tingui la sortida ben tard, cosa que hauré d'esperar fins al dia 28-29 o a principis del pròxim mes.
Canviant de xip, avui m'agradaria tocar el tema de les distàncies dels exoplanetes descoberts aquests últims anys. Sento molt sovint, sobretot en alguns mitjans de comunicació, la lleugeresa en què es parla de les distàncies a altres planetes fora del nostre sistema, ara que cada dos per tres, sentim que s'han descobert nous exoplanetes situats a distàncies que per a molts semblen assequibles pels medis de desplaçament actuals, cosa totalment equivocada.
Una cosa és enviar una màquina robòtica i altra enviar una nau amb éssers humans.
S'han descobert exoplanetes per donar i vendre i per a tots els gustos pel que fa a distancies, per exemple Trappist-1, segons un medi escrit diu que està relativament a la vora doncs els quaranta anys llum que ens separen, és poc en comparació amb les distàncies abismals de l'univers.
Amb això ja i estic d'acord, però continua dient i explicant que la velocitat de la llum és de 300.000 quilòmetres per segon i que amb els medis que tenim avui en dia per cobrir un any llum necessitem 90.000 anys. ! Carai tu ¡ en què quedem? ! No solament parlem d'un any llum, sinó de 40 ¡Tot això són exageracions i ganes de parlar. Només hem de pensar a la distància que hi ha a la lluna, 1,2 segons llum, per cobrir la distància d'1,2   segons llum necessitem de tres a quatre dies de viatge.
L'exoplanete més a la vora del nostre sol, Pròxima Centauri b, situat a 4,3 anys llum, segons un medi més seriós que pas el primer, diu, que seria precís un temps de 72.000 anys per cobrir-lo, amb les velocitats d'avui dia, doncs bé, encara que dobléssim la velocitat es necessitarien 36.000 anys, i sempre que parlem de separacions de centenars o milers d'anys, qui serà el maco que marxa, millor quedar-se a casa.
Si 10 o 20 anys ja tè que ser un trago, que serà si han de ser 150 o 200?

Distancia 2.500 anys llum, Magnitud 10,1.

La petita Dumbbell fotografiada pel observatori de Mount Lemmon Sky Center Universitat de Arizona.


Cùmul NGC 6934 foto Nasa









Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Festes de Nadal i Cap d'Any. 22-12-2023