Fotografia astronòmica 30-6-19


Aquests últims dies en què la lluna surt més enllà de les dotze de la nit, m'ha permès fer algunes presses però la qualitat del cel ha estat pèssima.
Només hem de veure el sol a la sortida acompanyat d'una calima rogenca procedent de l'Àfrica i que ens ha fet suar de valent aquests primers dies de començament d'estiu.
Deixant de banda la meteorologia, el cel ens ofereix algunes de les constel·lacions estrella de l'estiu com ara el Cigne i l'Àguila que per sort des del meu terrat on tinc l'observatori les puc copsar amb permís de la contaminació lumínica i l'atmosfera.
Per tant, un cop exposades les estrelles, li seguirà una desfilada d'objectes que va de nebuloses, cúmuls i estels a quin més guapo, tot això amb el permís de la contaminació, del temps i del comportament de les eines que utilitzo per fer aquest treball.
Si fos una persona religiosa, diria allò de "Que Déu i faci més que nosaltres"però com que no en sóc diré allò de "Qui fa el que pot no està obligat a fer més" i quedo com un senyor.




El sol a la sortida amb un cel rogenc de pols africana.

El mateix a la posta

La lluna amb Júpiter.

La lluna amb Júpiter afinant la foto una mica més.

Sortida de sol pressa amb filtre UHC.

Sempre hem cregut que Albireo era una estrella doble però el satèl·lit Gaia en diu que no, que es tracta d'una doble òptica.
Distancia 433,6 anys llum.



No hi gaires dades per descriure aquesta estrella, la seva distancia és de 1680 anys llum.

61 Cygnus és una binaria visual composta per dues nanes taronja i per tant son més petites que el nostre sol. Distancia 11 anys llum.


Son les restes d'una estrella però tot i així llueix 6000 vegades més que el nostre sol.
Distancia 3900 anys llum.

Estrella de Campbell.

Una súper-gegant blanca que llueix 54.400 vegades més que el sol, es troba a 1425 any llum.

Giennah és un sistema binari en el qual la A és una gegant taronja i la B una nana roja.
La seva lluminositat equival a 61 sols com el nostre, estan a 72 anys llum.

La gran estrella Sadr és una súper-gegant groga 65000 vegades més lluminosa que el nostre sol i situada a 1500 anys llum.

Rukh o Alfawaris és un sistema estel·lar en que la estrella visible és una sub-gegant blanca, la segona és una estrella blanc-bava i la tercera és una nana roja.
La lluminositat equival 180 sols i la distancia és de 171 anys llum.

És una gegant roja amb lluminositat equivalent a 380 sols i esta situada a 400 anys llum.

És tracta d'una variable súper-gegant blava amb una potencia lluminosa equivalent a 700.000 sols com el nostre i separada de nosaltres entre 5000 i 7000 anys llum.





Les dues estrelles amb nom de Corona Boreal





Estrella binaria, la principal es una estrella 67 vegades mes lluminosa que el sol i la B és una nana groga similar al sol.
Distancia 75 anys llum.

Aquesta també es una binaria, la principal és una estrella el doble de gran que el sol i la secundaria unes 7 vegades més gran que el sol.
Distancia 114 anys llum.






Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Festes de Nadal i Cap d'Any. 22-12-2023