Fotografia astronòmica 4-6-19

El dia 28-5 vaig exposar 11 estrelles amb nom de la constel·lació Ursa Major i ara exposaré la resta. Això dels noms no és una ciència clara i puntual ja que hi ha estrelles que tenen més d'un nom, i no parlem de la quantitat d'etiquetes i xifres que se li atribueixen a totes les que veiem fins a una determinada magnitud.
A través de la història els astrònoms han anat posant nom a aquelles estrelles que a mesura que passaven les estacions, feien la seva aparició i servien de senyal per la sembra o la collita de les diverses plantes i cereals que servien per a l'alimentació humana.
Les cultures antigues com la mesopotàmica, l'egípcia, la grega, la romana i més tard els àrabs, així com la cultura Maia i altres a Sud-amèrica, vigilaven el cel i batejaren algunes estrelles creant calendaris que servien per a l'agricultura i les festes dedicades als seus deus.
No és res estrany doncs que ara ens trobem amb estrelles que tenen dos o tres noms, el mateix passa amb les constel·lacions que cada cultura dibuixava conforme a la seva imaginació.
Probablement a l'Óssa Major i a totes les altres constel·lacions hi ha més estrelles amb nom que jo no conec, m'he limitat a posar els noms que trobat en els programes astronòmics que disposo al meu ordinador.
El que si he comprovat, és que segons quins programes astronòmics donen alguns noms que no hi són en altres, així és que, és difícil d'aconseguir l'obtenció de tots els noms, però vaja, segur que el nom de les estrelles més significatives està recollit en aquest treball.





Situació de les estrelles

Estrella variable situada a 81 anys llum, la seva lluminositat equival a 108 sols com el nostre.

Com podem veure es una estrella blava que llueix com 700 sols a una distancia de 100 anys llum.

M 40 és una estrella binaria òptica ( dins el cercle) allunyada de nosaltres 555 anys llum.

A 79 anys llum està situada Merak que brilla com 69 sols.
Estrella blanca amb un brillo 72 vegades el nostre sol, esta situada a 84 anys llum



Estrella doble, la A és una sub-gegant blanc - groga que a la vegada es una binaria, no es coneix cap data de la companya i la B és una nana roja, ens separen 44 anys llum.
La estrella que es veu dalt a la dreta es la 26 Ursae Majoris.

Tania Australis es una gegant roja 850 vegades més lluminosa que el sol que es troba a 249 anys llum i la Tania Borealis és una sub-gegant blanca 59 vegades més lluminosa que el sol, ens separen 134 anys llum.




Altres fotografies


.















Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Festes de Nadal i Cap d'Any. 22-12-2023