Natura 20-8-19

"Sempre ens recordem de Santa Barbera quan trona". És una dita ben exacta, a la humanitat li costa corregir-se, sempre intentem solucionar el problema quan ja el tenim a sobre. Ha passat infinitat de vegades en tota classe de situacions, per exemple la crema de boscos. Que es fa per evitar-los? Com ho solucionem? Amb bons equips de bombers? Amb una bona flota d'avionetes? Però, perquè cremen els boscos? De sempre és sabut que si el bosc és brut de matolls, que principalment a l'estiu queda'n secs, representa un combustible perfecte per encendre.
Un bosc espès d'arbres i brut de bardissa, és un bosc apte per cremar, i que es fa per corregir això,? Res. Ningú els cuida, ningú es preocupa. Perquè els propietaris no cuiden el seu bosc? molt senzill, perquè no raja, no crea diners, el temps del carbó i del bestiar que mantenien els boscos nets, han passat a la història. Alguns propietaris quan els convé, tanquen la carretera que creua pel seu bosc amb l'excusa de "Propietat privada". Ara bé quan se li crema el bosc, perquè no cuida la seva propietat privada, tothom a córrer a apagar el foc amb la premissa de què el bosc "És de tots".
Doncs bé, falten lleis d'obligat compliment per mantenir els boscos nets, cada municipi ha de procurar que els boscos del seu territori estiguin sempre en bon estat, això representa feina per una part del poble, bé via personal de neteja, bé ramaderia d'ovelles, cabres i vaques que també porta riquesa.
Per sort la meva infantesa va transcórrer en un ambient de pagès, molt de bosc, animals de pastura, en fi natura autentica al cent per cent, els incendis al bosc pràcticament no existien, jo mateix, que dins el meu sarronet portava una caixa de mixtos,  havia encès marges a tocar del bosc i un cop el foc arribava a la llinda del bosc s'apagava perquè el sotabosc era herba fresca i no podia continuar. Això s'aconseguia amb el bestiar, sobretot la cabra, ja que el seu aliment preferit és els brots tendres dels matolls, deixava el sotabosc net com una patena i només hi creixia l'herba fresca.

Les fotografies de avui, la majoria reflecteixen el dia a dia de la activitat atmosfèrica sobre el nostre cap. 


Desprès de la posta.

Posta.

Els núvols fan de pantalla reflexiva sobre Banyoles.

Posta.

Sortida.


Sortida

Sortida



Posta




















Cigonyes.




Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Festes de Nadal i Cap d'Any. 22-12-2023