Natura- Sòria--Capitol 1 --- 6-11-18


PER TERRES DE SÒRIA
Capítol 1- Talveila

Decidim amb la família, passar el llarg cap de setmana visitant una part de les terres de Sòria, concretament el poble de Talveila on tinc família, ja que el marit de la meva filla és d'allí.
Han sigut quatre jornades, dues d'elles intenses visitant llocs d'extraordinària bellesa, com ara, El Cañon del rio Lobos, la Laguna Negra, Castroviejo i algunes poblacions carregades d'història com El Burgo de Osma Calatañazor aquesta última amb molta càrrega d'història i tal vegada una mica de mitologia.
Per això he comptat amb la inestimable companyia i informació del Sr. Pablo Andres i el seu cosí Narciso Pérez,  aquest últim actual alcalde del poble de Talveila, ambdós són fills d'aquest municipi.
A tots dos el meu agraïment per la seva amabilitat i paciència a l'hora de donar-me explicacions de tots els llocs que vam visitar plegats.
Per deferència a ells i al poble de Talveila, faré una traducció al castellà de tots i cadascun dels sis capítols de Natura i un d'Astrofotografia, ja que el material fotogràfic obtingut és abundant.

TALVEILA

Acostumat a viure a Mata-Banyoles que es troba a 175 metres sobre el nivell del mar, arribar a Talveila, es nota un pilot, la diferencia. Aquest sobrepassa el miler de metros situant-se en 1069.
Un parell de rieres travessen el poble que està situat en una vall posa'n una nota de frescor i per si no fos prou, la massa forestal especialment de pi que impera per la part alta del poble i la manca d'indústria contaminant, fa que l'aire que es respira sigui una glòria beneïda.
L'altura sobre el nivell del mar és perfecte pels qui patim de cervicals, perquè la pressió atmosfèrica és menor i això es nota molt, els dies passats a Talveila en aquest sentit han estat d'allò més.
Els aproximadament 150 habita'ns que compren el municipi, de segur que podran tenir les preocupacions pròpies de qualsevol fill de veí, però, ara per ara del que no es poden queixar és de cap mena de contaminació en especial l'atmosfèrica i la lumínica.
De nit, contemplar el cel és una passada, no recordo haver vist un cel així d'ençà que era un vailet allà pels anys cinquanta.


Traducción al castellano.


POR TIERRAS DE SÔRIA
Capitulo 1 - Talveila
Decidimos con la familia, pasar el largo fin de semana visitando una parte de las tierras de Sòria, concretamente el pueblo de Talveila donde tengo familia, ya que el marido de mi hija es de allí.
Han sido cuatro jornadas, dos de ellas intensas visitando lugares como El Cañon del rio Lobo, La laguna negra, Castroviejo y algunas poblaciones cargadas de historia como El Burgo de Osma y Calatañazor, este ultimo con mucha carga histórica y tal vez algo de mitologia.
Para ello he contado con la inestimable compañía del Sr. Pablo Andrés i su primo Narciso Pérez este ultimo, actual alcalde de Talveila, los dos, hijos de este municipio.
A ambos mi agradecimiento por su amabilidad i paciencia a la hora de ilustrarme sobre los sitios que visitamos juntos.
Por deferencia a ellos i al pueblo de Talveila haré una traducción al catellano de todos y cada uno de los seis capítulos de Natura y uno de Astrofotografia, ya que el material fotográfico obtenido es abundante.
TALVEILA.
Acostumbrado a vivir en Mata-Banyoles que se encuentra a 175 metros sobre el nivel del mar, al llegar a Talveila se nota la diferencia, este sobre pasa los mil metros situándose en 1069.
Un par de riachuelos atraviesan el pueblo dándole una nota de frescor y por si fuera poco, la masa forestal especialmente de pino que impera por las partes altas del pueblo y la ausencia de industria contaminante, hace que el aire que se respira sea como gloria bendita.
La altura sobre el nivel del mar es perfecta para los que padecemos de las cervicales porque la presión atmosférica es menor y esto se nota mucho, en los días pasados en Talveila no he sentido molestia alguna.
Los aproximadamente 150 personas que viven en este municipio, seguro que podrán tener las preocupaciones propias de cualquier hijo de vecino, pero, ahora por ahora lo que si es seguro que no tienen queja alguna sobre problemas de contaminación en especial la atmosférica i la lumínica. De noche contemplar el cielo es una gozada, no recuerdo haber visto un cielo así desde que era un chiquillo allá por los años 50-60.





De viatge cap a Sòria passant pel pont del meridià
De viaje hacia Sòria pasando por el puente del meridiano.

Fotografies esporàdiques captades desde dins el vehicle
Fotografias esporadicas captadas desde dentro del vehiculo.





En la llunyania el Moncayo llueix el seu barret invernal.
A lo lejos el Moncayo luce su sombrero invernal.

El poble de Talveila desde l'aire.
El pueblo de Talveila desde el aire.


Sortida del sol.
Salida del sol.

Desde aquest terrat he realitzat algunes presses d'astrofotografía, que exposarè en l'últim capítol.
Desde esta terraza he realizado algunas tomas de astrofotografía, que expondrè en el ultimo capitulo.


Una vista de l'església del poble.
Una vista de la iglesia del pueblo




La torre sobre l'ajuntament amb el rellotge.
La torre sobre el ayuntamiento con el reloj.

A la sortida del sol es veuen els camp i les teulades amb gelada.
A la salida del sol se ven los campos y tejados con helada.


Aspecte de la façana principal de l'església amb les campanes i el corresponent niu de cigonyes.
Aspecto de la fachada principal de la iglesia con las campanas y el correspondiente nido de cigüeñas.

El niu és de dimensions respectables.
El nido es de dimensiones respetables.

El campanar vist de perfil.
El campanario visto de perfil.


La nit hi posa el seu encant.
La noche pone su encanto.



Petjades del passat. Ben analitzades aquestes pedres amaguen petjades dels antics habitants del planeta.
Huellas del pasado. Bien analizadas estas piedras escondes las pisadas de los antiguos habitantes del planeta.
Carretera Cantalucia.

Aquesta petjada te tota la pinta de haver estat feta per un sauri herbivor.
Esta pisada tiene toda la pinta de haber estado hecha por un saurio del tipo herbívoro.

Altres petjades.
Otras pisadas.
La cura que tenen dels boscos és envidiable.
El cuidado que se tiene de los bosques es envidiable.

Formiguer gegant.
Hormiguero gigante.

Vacas en un descampat.
Vacas en un descampado.


Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Festes de Nadal i Cap d'Any. 22-12-2023