Natura- Sòria- Capítulo 4---9-11-18


PER TERRES DE SÔRIA 
Capítol 4-- Calatañazor-- 2-11-18

Qalat al-Nasur, o castillo del azor, així anomenaven els àrabs a Calatañazor, aquest bonic poble petrificat en el temps, a la terra del Burgo, a Sòria.
Edificat sobre un promontori i encerclat per una alta muralla, aquest petit poble d'uns 56 habitants, veu passar els segles amb tranquil·litat i parsimònia, igual que el seu carrer principal que el travessa, des del principi fins dalt la Plaça Major tot és pujada i te l'has d'agafar amb calma.
Arribats dalt, s'obre una vista panoràmica de l'entorn, amb la Vall de la Sang en primer pla, vall que va ser el lloc on es va lliurar la famosa batalla d'Almansur El Victoriós) contra les forces de Sancho Garcia Comte de Castella, el qual va resultar guanyador.
Aquí la història trontolla i no se sap ben bé el que va passar o no va passar, fos com fos, el cas és que així ha quedat reflectit en la ment de la gent, Almansur va rebre una patacada i no tan sols va perdre el tambor, com resa en una placa, sinó que també li costaria la vida.
La torre de vigilància que es troba en un extrem de la plaça, ha estat habilitada amb una escala que permet anar dalt el terrat, on la vista de l'entorn és fantàstica.
Calatañazor amb passar els temps no ha perdut el seu encant medieval, conservant las cases tal com eren en l'any mil, amb el seu entramat de fusta de sabina i les xemeneies d'estil cònic.
Paga la pena visitar-lo.

Traducción al castellano

POR TIERRAS DE SÔRIA
Capítulo 4 Calatañazor--2-11.18
Qalat al-Nasur, o castillo del azor, así llamaban a Calatañazor los árabes , este bonito pueblo petrificado en el tiempo, en la tierra del Burgo de Sòria.
Edificado sobre un promontorio y cercado por una alta muralla, este pequeño pueblo de unos 56 habitantes ve pasar no ya los años sino los siglos con tranquilidad i parsimonia, al igual que su calle principal que le atraviesa i desde el principio hasta el final en la Plaza Mayor hay que recorrerla con calma por su empinada cuesta.
Una vez arriba en la plaza, se abre una panorámica del entorno con el Valle de la Sangre en primer plano, valle que fue el escenario donde se libro la famosa batalla de Almansur (El Victorioso) contra las huestes de Sancho García Conde de Castilla donde este último resultó victorioso.
Aquí la historia renquea un poco y no se sabe muy bien, que fue lo que paso, fuere como fuere, el caso es que en la mentalidad de la gente quedo reflejado de que Almansur se llevó un batacazo y no solo perdió el tambor sino que también perdería la vida.
La torre de vigilancia, que se encuentra en un extremo de la plaza, ha sido habilitada con una escalera que permite al visitante subir a lo alto, donde se divisa una vista fantástica del entorno.
Calatañazor con el pasar de los tiempos no ha perdido su encanto medieval, conservando las casas tal y como eran en el año mil, con su entramado de madera de sabina y sus chimeneas de estilo cónico.
Un lugar al que vale la pena visitar.

Calatañazor  vist des de l'aire
Calatañazor visto desde el aire

La muralla que envolta el petit poble
La muralla que rodea al pequeño pueblo


Les cases tal com eren en l'antiguitat un cop reconstruÏdes
Las casa tal como eran en la antigüedad una vez reconstruidas




Pòrtics amb puntals de fusta
Pòrticos con puntales de madera.





El cel encara mantè el rastre del halo solar
El cielo aún mantiene restos del halo solar


La Vall de la Sang ara convertida en terres de cultiu.
El Valle de la Sangre ahora convertido en tierra de cultivo.


Si poguessin enraonar, quantes històries esplicarien aquestes pedres
Si pudieran hablar la de historias nos contarían estas piedras







Desde el cim de la torre
desde la parte alta de la torre




Posta de sol
Puesta de sol

Calatañazor vista desde el lloc de la batalla
Vista de Calatañazor desde el lugar de la batalla.

Vall de la Sang
Valle de la Sangre




Tòmbes medievals
Tumbas medievales



La torre per dins
La torre por dentro

Detall de la finestra
Detalle de la ventana




Al centre els dos Pablos pare i fill, d'esquenes la meva dona i al final un servidor
En el centro los dos Pablo padre e hijo, de espaldas mi esposa y al final un servidor.


Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Festes de Nadal i Cap d'Any. 22-12-2023