Natura 30-12-19

El sol continua adormit sense donar cap senyal d'activitat, i així continua des de fa un grapat de mesos.
El dia que desperti ja no em recordaré com ho feia per fotografiar-lo, avui l'he mirat i està més net que una patena. De tota manera, encara que dormi, la mala bava que gasta és impressionant, perquè aquest estiu passat, la seva presencia es feia notar, doncs ha estat un dels més calorosos de feia molts anys, potser el que més d'ençà que hi ha registres.
De l'any 1645 al 1715, hi va haver la petita edat del gel o mini'm de Maunder, nom dels astrònoms britànics Anni i Edwar Maunder de finals del segle XIX, que van estudiar el fenomen de les taques solars i els efectes d'aquestes sobre la temperatura de la terra. Són 70 anys en què a Europa hi feia uns freds a l'hivern que tot quedava glaçat, lògicament en aquest període de temps, la misèria i la gana era el plat del dia sobretot ho patia la gent més pobre i amb pocs recursos.
No està prou clar si l'edat del gel i el minin de Maunder anaven lligats o no, perquè alguns diuen que l'edat del gel va començar l'any 1300. En fi, sigui com sigui el cas és que sí que sembla que el sol travessava un llarg període de baixa activitat i això va portar a unes collites de misèria i a uns hiverns terribles carregats de malalties.
El canvi climàtic que ara tenim a sobre, no té res a veure amb el que va passar quant hi havia el Minim de Maunder, ans al contrari, llavors la radiació solar escapava amb més fluïdesa a l'espai perquè l'atmosfera era neta i el planeta refredava amb més facilitat, ara en canvi, els gasos emesos per la indústria del petroli fan de pantalla i ens els torna a reenviar a terra altre cop, augmentant la temperatura del planeta.
Trobo que si hem sigut espavilats per escalfar el vaixell que ens porta a tots, també ho haguérem de ser per refredar-lo, si no és així, llavors no entenc allò de Sapiens Sapiens.



És curios la baixada de temperatura dels anys 1600-1750.

El sol els anys 14-15-16.












Nit de boira.









Halo solar incomplert.



Venus - Lluna




Cada anys a l'hivern quan el sol s'aixeca més al sud ( més o menys al final de la tardor, principi d'hivern) es pot veure al camps uns petits fils de seda que segurament el fan algunes aranyes de molt petit tamany o alguna altre bestiola que no se quin és.


L'humitat es notable un cop passada la nit.










Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Festes de Nadal i Cap d'Any. 22-12-2023