Fotografía astronómica 9-6-18

La constel·lació de Monoceros, l'Unicorn, és el paradís de nebuloses i cúmuls. Em sembla que és l'única constel·lació que no s'hi veu cap galàxia i si n'hi ha alguna, segur que es troba en el racó més perifèric de la seva parcel·la.
A part de Monoceros hi ha alguna altra constel·lació com Auriga, Cassiopea i el Cigne que també se li veuen algunes galàxies ben bé per la perifèria, això és perquè les estrelles que es veuen i conformen la constel·lació, naveguen sobre un núvol fosc i opac que aquí i allà, les estrelles joves l'esberla'n per poder sortir a l'exterior.
Aquestes noves estrelles, en sortir, irradien amb força el núvol, donant lloc a nebuloses de reflexió, o sigui que la llum de l'estrella o estrelles, il·luminen el núvol com és el cas de la majoria de les nebuloses existents.
Així doncs totes les nebuloses que veiem, estan associades a cúmuls o estrelles que s'han format dins el núvol i en sortir dóna'n lloc a nebuloses difuses, i de reflexió.
Partint de la base de què totes les estrelles s'han format dins un núvol ric en hidrogen i heli o sigui els antics aglomerats de gas, que més tard conformarien les actuals galàxies, l'esclat d'estrelles a estat brutal, només cal contemplar els milers i milions d'estrelles allunyades dels núvols centrals de la galàxia.
Però tornem a Monoceros, aquesta és una constel·lació hivernal situada a l'est d'Orió, Gemini li queda al nord, Can menor al nord-est i Hidra a l'est, al sud hi queda Puppis, Can Major i Lupus, la llebre.
La parcel·la de Monoceros té similitud a una màquina fotogràfica, inclús l'objectiu és calcat al d'una DSLR. És molt curiós.
Dos són els objectes estrella de Monoceros, la nebulosa Roseta i la nebulosa Arbre de Nadal.
La primera,NGC 2237-39, és un aflorament nebulós, en el qual si pot veure l'esvoranc causat pel cúmul NGC 2244, compost per unes 100 estrelles, que s'han obert pas i la seva radiació il·lumina l'aflorament nebulós que té la forma d'una rosa, d'aquí el seu nom.
La segona és una nebulosa irradiada tímidament pel cúmul NGC 2264, anomenat Arbre de Nadal, del qual l'estrella principal és la 15 monocerotis.
Una mica més avall d'aquesta nebulosa, un altre aflorament en forma de con és il·luminat per les estrelles que creixent en el seu interior, és l'anomenada Nebulosa del Con.
Un altre objecte observable és la nebulosa variable De Hubble o NGC 2261, que no deixa de ser una estrella variable concretament R Monocerotis, que treu el nas per un forat que ha obert a la nebulosa mare. Altres objectes com NGC 2261 estàn escampats  per aquesta gran nebulosa fosca.
M 50 és l'únic objecte Messier que  Monocerosés un cúmul obert situat a uns 3000 anys llum de la terra.
Monoceros no  mitologia grega, ja que és de factura moderna, inscrita el 1613 per Petrus Plancius.


En alguns contes i llegendes es parla de cavalls unicorns, peró mai ha existit cap tipus de cavall amb banya, en canvi si que hi ha animals amb una sola banya, com el Narval que viu al mar i tres especies de rinoceront, la de la india, la de Java i la de Sumatra.

La banya del Narval no es precisament una banya, es una dent.

Tot i ser de la mateixa especie el rinoceront  de la india te unes caracteristiques ben diferents dels seus germans africants.

En blanc constel·lació de Monoceros que sembla una màquina fotogràfica.
Monoceros segons Stellarium.




Roseta en blanc i negre.

La nebulosa NGC 2264 captada amb la meva màquina que al no estar modificada, capta el que pot.

La mateixa nebulosa captada amb una màquina de debó.

V 838 Monocerotis captada pel Hubble.

Copies de la ESA
IC 466

IC 467

IC 2177

Lucida Alpha Monocerotis

Nebulosa Arbre de Nadal

NGC 2149

NGC 2170

NGC 2282

NGC 2183

NGC 2215

NGC 2236

NGC 2245

NGC 2247

NGC 2261

NGC 2305

Nebulosa planetaria NGC 2345

NGC 2351

NGC 2353

NGC 2368

NGC 2377

NGC 2506


Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotografía astronómica 9-10-2023

Natura 24-10-2023

Festes de Nadal i Cap d'Any. 22-12-2023